2021-02-24 13:12:21• hírek • Szatmár.ro

Megtakarításaiból szeretne beruházásokat eszközölni a kaplonyi önkormányzat

Jelenleg is szorgoskodnak a kivitelezők, folytatódik a térkövezés Kaplonyban
Jelenleg is szorgoskodnak a kivitelezők, folytatódik a térkövezés Kaplonyban

Mivel konkrét költségvetéssel egyetlen település sem rendelkezik az országban, Kaplonyban is csak azt vehetik biztosra, ami jelenleg kéznél van, ez pedig a község takarékalapja, melyre támaszkodva több beruházást is terveznek az idei évre.

Megyeri Tamás Róbert polgármestert ezen beruházások kapcsán kértük meg, beszéljen az idei közelebbi és távolabbi tervekről.

Szatmár.ro: Költségvetés még nem lévén, milyen konkrét tervekkel rendelkezik a kaplonyi önkormányzat az év második hónapjának végéhez közeledve?

Megyeri Tamás Róbert: Kaplony község aránylag szép tartalékalappal kezdte meg az idei esztendőt, de mivel például az építőiparban, illetve egyéb ágazatokban is várható – akár drasztikus – áremelkedés, oktalanság lenne a pénzt őrizgetni. Ráadásul az adótörvény szellemiségével is ellentétes az, hogy „gyűjtögetünk”, és így-úgy egyik évről a másikra pénzt spórolunk össze. Az önkormányzat ugyanis azon pénzeket kell felhasználja, amelyeket az emberek különféle adók és illetékek formájában befizetnek. Ezen pénzek révén a mindennapjaikat és az ünnepnapjaikat kell élhetőbbé tennünk. Erre kell törekednünk, nekünk mint önkormányzatoknak, s semmiképpen sem arra, hogy valami bankszámlán ücsörögjön a pénz, főként nem úgy, hogy közben rohamosan veszít az értékéből.

Szatmár.ro: Mindezek fényében tehát több beruházást is számíthat a lakóközösség…

Megyeri Tamás Róbert:
Így van. A fent említettek fényében idén a tartalékalapból négy nagyobb beruházást tervezünk megvalósítani: a Magyar utca újraaszfaltozását; egy garázs-, illetve műhelyépületet szeretnénk létrehozni a jelenlegi községháza mögött; a játszóteret új és a kívánalmaknak megfelelő játszóelemekkel felújítani; továbbá szeretnénk a Domahidi és az Alsó utca kereszteződésében lévő területünkre egy kisebb sportkomplexumot létesíteni. Ezeket a beruházásokat alapvetően a tartalékalapból szeretnénk megvalósítani. A tanács döntött is már mindegyik kapcsán, és ennek megfelelően a tervezés folyamata is elkezdődött.

A játszótér felújítására a múlt héten különített el 160 ezer lejt a helyi tanács. Még az előző évben írásos megállapodást kötött a vezetőség a ferences atyákkal arról, hogy az önkormányzat játszótérként használhatja az egyik telküket

Tegnap a Magyar utca újraaszfaltozása kapcsán szükséges engedélyeket kezdtem meg begyűjteni, ma is küldtem már pár tucat levelet ez ügyben, és vélhetően egy-két hónapig még ez fog történni. Illetve ezzel párhuzamosan a többi tervezett beruházás engedélyeztetése is fog zajlani. Az idei költségvetésünkről ugye még nem tudunk semmit – jóformán semmit. Az hírlik, hogy nem fogunk dúskálni a javakban, azaz alapvetően a kaplonyi önkormányzat is „túlélésre” rendezkedik majd be. Egy tavalyi döntésünknek megfelelően folytatjuk a térkövezést, ez jelenleg is zajlik. A rendelő és a régi iskola előtti járdafelületeket térköveztetjük, a járdát szélesítjük, parkolókat alakíttatunk ki stb. Ez a beruházás az idei büdzsénket fogja majd terhelni, más megvalósítást így látatlanban nem nagyon tervezünk. De bizonyára lesz elképzelésünk, csak pénzalap is legyen hozzá.

Megkezdték a szükséges engedélyek beszerzését. A bürokráciát ismerve igencsak hosszadalmas, ám elkerülhetetlen folyamat ez

Szatmár.ro: Milyen hosszabb távú tervekkel számol az önkormányzat?

Megyeri Tamás Róbert: A hosszabb távú terveink kapcsán elmondhatom, hogy az önkormányzati döntéseket meghozó testület igen rugalmasnak bizonyult. Így felújíttattuk az óvoda- és iskolaépület hőszigetelésének korszerűsítését megcélzó korábbi tervezetünket, ezt kiegészítettük számos alapvető tanulmánnyal, és tervezzük benyújtani a közeljövőben. A helyhatóság számára ugyanis nagyon fontos, hogy minél rendezettebb körülmények között történhessen a falunkban az oktatás.

Egy másik pályázatunk elbírálása már zajlik is, annak révén különféle felszereléseket szeretnénk vásárolni a tanulók és az oktatóik számára. A tanács megrendeltetett egy tanulmányt egy épület felújításáról. Van ugyanis egy régi iskolaépületünk, amit már abból a célból nem használunk, és az állaga is megroggyant. A szakértők szerint mégsem lenne célszerű lerombolni, éppen ezért megtervezzük, hogy oda költöztetnénk át a községházát. Amennyiben ez a tanulmány elkészül, igyekszünk a kivitelezésre pályázati úton erőforrást találni. Egy másik tanulmány révén a rendelők épületét szeretnénk felújítani, illetve modernizálni. Abban bízunk, hogy arra is találunk pályázati lehetőséget.

A hosszabb távú terveink között szerepel, hogy megpályázzuk az iskola udvarának modernizálását – multifunkcionális sportpályákat, illetve új raktár- és műhelyépületet tervezgetünk oda, de jó lenne egy filagóriát is, továbbá egy fedett részt is... Az önkormányzat célja mindezek mellett, hogy valamiként elősegítse például a kaplonyi Szent Antal-templom felújítását. Az egy óriási volumenű munka, mely anyagi erőforrások tekintetében meghalad ugyan minket, de ahol lehetőségünk van rá, mondogatjuk mi is, illetve nyilván az atyák is, előbb-utóbb csak értő fülekre talál a kérésünk. A különféle országos beruházások kapcsán nagyon érdekelne minket a bölcsődés program, de egyebekre is nyitottak vagyunk, igyekszünk minden lehetőséget megragadni.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: